Balkanlar'da sıkça yapılan ,yağlı hamuru elle çekerek açılan klasik çarşaf böreğini hepimiz biliriz.Genelde de pırasalı ya da soğanlı yapılır,tadı da enfes olur.Yakında ondan da yapıp anlatacağım,biz Bursa'da yaşarken öğrenmiştik yapmasını.Bursa'da çok sayıda Balkan göçmeni Türk yaşar;Boşnak,Yugoslav,Arnavut,Makedon Türkleri olan bu dostlarımız pek maharetlidir.İşte biz de onlardan neler neler gördük ,öğrendik,anacığımızla birlikte üç kız kardeş çeşit çeşit börekler,baklavalar yaptık.Çocukluk ve gençlidiğimizde öğrendiğimiz şeyler ileride ne çok işe yarıyor.Sağolsun anacığım da mutfağını hiç sakınmazdı bizden.Özellikle ben pek meraklıydım,koca koca teyzelerden tarif toplar,evde denerdim,yaşım henüz 12-13 civarıydı.Tabi o zamanlar ne bu kadar çok malzeme,ne de bu kadar çok tarif vardı.Şimdi internetten baka baka düğün pastanı bile yapabilirsin istersen.
Bak konuyu dağıttım gene,anlatacağım börek,işte o sözünü ettiğim çarşaf böreğinin hazır yufkayla yapılan çakması.
MALZEMELER;yufka,tereyağı,sıvı yağ,nişasta,un,pırasa.
Miktar yazmadım,isteyen istediği kadar yapsın diye.Öncelikle pırasaları doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz,içine pul biber,karabiber,tuz ve isteğe bağlı olarak salça katıyoruz.Ben bir tatlı kaşığı toz şeker de ekliyorum,pırasaya karamelize bir tat katıyor çünkü.Arzu eden pırasa yerine kuru soğanla da deneyebilir.Piyazlık doğranmış kuru soğanları ,pırasa için anlattığım şekilde hazırlayıp kullanabilirsiniz,tadı müthiş oluyor.Pırasalar soğurken ,yarı yarıya erimiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırıyoruz.Ben bir çay bardağı riviera zeytin yağı ve bir çay bardağı erimiş tereyağı kullandım.Bir kapta da yarı yarıya un ve nişastayı karıştırıyoruz,
Yufkamızı tezgaha seriyoruz,benim tezgahım yok o yüzden güzelce temizlediğim ocağın üstüne yayıyorum mecburen.Tereyağı ve sıvı yağ karışımıyla yufkamızın her yerini yağlıyoruz.Sonra üzerine un-nişasta karışımını bir elek yardımıyla serpiyoruz.Her bir yufkaya aşağı yukarı bir tepeleme yemek kaşığı yetiyor,
Sonra yufkamızı ikiye katlayıp,tekrar yağlayıp,unluyoruz ve iç harcımızı yerleştiriyoruz,
Şimdi yufkamızı rulo yapıp ister yuvarlak,ister kol böreği gibi sarıp tepsiye alıyoruz,
Tüm yufkalar bitince,kalan tereyağı-sıvı yağ karışımını üzerlerine sürüp,200 derece fanlı ayarda,üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Çıtır çıtır çakma pırasalı Balkan böreğimiz hazır.İlk piştiğinde üzerleri fazla sert gibi gelebilir telaşlanmayın,ılındığında harika çıtırlıkta börekler oluyorlar.
Gelelim TAHİNLİ KURABİYE'ye.Eğer tahin seviyorsanız,un kurabiyesine bayılıyorsanız,bu tam sizlik bir kurabiye.Ağızda dağılan,yerken insanı boğan ama zevkten de dört köşe yapan bir tarif.
TAHİNLİ KURABİYE İÇİN MALZEMELER
Bir su bardağından bir parmak az sıvı yağ
Bir su bardağından bir parmak az tahin ( tahini güzelce karıştırmayı unutmayın çünkü yağ kısmıyla katı kısmı kavanozda ya da şişede beklerken ayrılıyor)
Bir buçuk su bardağı pudra şekeri
Bir su bardağı çekilmiş ceviz
Birer paket vanilya ve kabartma tozu
Bir yemek kaşığı tarçın
5-6 su bardağı un ( unun yapısına bağlı olarak 4-5 su bardağı da yetebilir )
Öncelikle,tahinin hafif acımtırak tadını sevmiyorsanız , tarçın eklemeyin ve tahin miktarını azaltın.Azalttığınız tahin miktarı kadar sıvı yağ ekleyin.Tahinli pide,tahinli çörek gibi gıdaları seviyorsanız tarifimi aynen uygulayın.Un haricindeki tüm malzemeyi karıştırın ve azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun.Ne kadar un alacağı,unun cinsine göre değiştiği için tam ölçü vermek mümkün değil.Tekrar belirteyim,kullanacağınız unun protein değeri 10'un altında olsun.Protein değeri düşük un kullandığımızda kurabiyemiz tam ağızda dağılan kıvamda olur çünkü.Hangi hamur işinde,hangi protein değerindeki unu kullanacağımızı daha önce anlatmıştım,sanırım kırmızı kadife kekteydi.Neyse,biz kurabiyemize devam edelim;dört bardak undan sonra hala elimize yapışan bir hamurumuz varsa,azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam edelim.Hamur elimize yapışmadığında ve birazını elimize alıp sıktığımızda dağılmadan şekil aldığında hazır demektir.Yağlı kağıt serilmiş tepsimize top haline getirip hafifçe yassılttığımız kurabiyelerimizi dizelim.Önceden 180 dereceye ısıttığımız fansız-klasik pişirme ayarındaki fırında ,üzerleri çatlayıp hahif kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkardığımızda soğumadan önce kesinlikle ellemeyelim,yoksa kurabiyelerimiz parçalanır,
Damaklara şenlik kurabiyelerimiz hazırdır ,afiyet olsun.
Kalın sağlıkla.